Már csak egyetlen nap, és rásteinaurélkodunk a Selyem útra. Egyelőre csak Ürümqibe van jegyünk, így könnyen lehet, vissza sem jutunk Pekingbe, de izgalomra semmi ok, a tutorom szerint elég, ha mindig csak keletnek tartunk. Igazán meg tudja nyugtatni az embert. Egyébként Ürümqiben egy kínai festőhaverja vesz majd minket pártfogásba, elszállásol náluk, és elkalauzol a városban. Még a vasútra is kijön értünk. És ami még ennél is sokkal jobb, hogy Turfánban (ami ugye a Selyem út egyik legnevezetesebb városa, és nem mellesleg itt vannak a Stein által feltárt astanai sírok, amik között ugye ott a híres kínai selyemszemfedő a palmettával, amiről én életem legesleggigantolegelső proszemináriumi dolgozatát írtam) a régészeti múzeum vezetője lesz a kísérőnk. Az a Guowu, aki Selyem utas üvegekkel foglalkozik, nyugatról jöttekkel is. Nem elég, hogy találkozhatok személyesen vele, de felajánlotta, hogy becsempész minket a zárt kiállításokra, és megleshetünk mindent, amit az egyszeri turista sosem. Én már előre összepisiltem magam a gyönyörűségtől.

Egyetlen aprócska bökkentő van (azt leszámítva, hogy fogalmunk sincs, hogyan jutunk Dunhuangba és Hohhotba, bár a tutorom szerint traktorral/tevével/szamárral/tejeskocsival/akárhogy), az Ujgur Autonóm Tartományban -30 fok van. Rossz nyelvek szerint -40. Persze védőitallal készültünk, bolyhos, sajnos már csak fél üveg. Pedig igyekeztem visszafogni magam.

Ezen kívül:

1.Báránybőr vadászcsizma. Micsigeni. Kate-től, persze csak kölcsönbe.

2.Béléses, igényes csíkokkal ellátott pizsinaci, ugyancsak Kate-től.

3.Nedves törlőkendők. A 36 órás vonatútra, fürdés gyanánt.

4.Kisméretű hátitáska a túlélőkészletnek. Zolitól lopva.

5.Bélelt, divatos (értsd igénytelen) hosszú ujjú atléta, pulcsi alá.

6.Különböző színekben pompázó házilag készített zoknik. Eredetileg lábszárvédőnek indultak, de néhány perc és sűrű anyázások után csodálatos térdzokniként születtek újjá.

7.Napszemüveg. Mégis csak a sivatagba megyünk.

8.Sál. Három színben, valamint nyuszikás egyujjas kesztyű. De legalább bélelt.

9.Ciklámen elektromos melegvizes palack. Hátha lesz áram.

10.Könyvek. Tetovált lány, amit lassan nagyon illene befejezni, mert hónapok óta nálam van. Hawking, mert ő a második legjobb fej fizikus. Kepes, hogy legyen valami magyar is. Kína útikönyv, mert vannak benne olcsó szállások.

11.Tündérkés szőrrel bélelt kapucnis pulcsi. Fehér színű, így ha esik a hó, könnyebben beleolvadok a környezetbe.

12.Fürdőruha. Ürümqiben sok a termálvizes fürdő.

13.Szürke, tedd fel a kezed, ha a szobámban vagy feliratos atléta.

14.Sízoknik.

15.Szupercuki (értsd gusztustalan) kötött-szőrös füles sapka Wangqiantől és Lümongtól ajándékba. Szerintük tökéletesen passzol a stílusomhoz…

16.A kínai néphadsereg katonai kabátja egy kínai pajti anyukájától, kölcsönbe. Viselve áldott állapotban levő elvtársnőbe oltott hajléktalan utánérzetet kelt.

17.Szupermeleg jégeralsó. Gyanúsan férfi, mert elöl praktikus kis hely van a szerszámnak. Majd oda rejtem a pénzem.

Ezek tehát a legfontosabbak. Megközelítőleg két hétig leszünk oda, ha utána sem jelentkezem, Balázs eladott egy pár meleg kesztyűért.

UPDATE: A védőital már tegnap elfogyott, pedig még el sem kezdtük az utat. Sanyarú sors...

Címkék: közlekedés utazás peking készülődés vidék látványosság pakolászás

A bejegyzés trackback címe:

https://pekingiliba.blog.hu/api/trackback/id/tr383531700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2012.01.10. 10:24:03

Biztos vagyok benne hogy ott a hideg Északon is ismerik a védőital fogalmát, így legalább alkalmad lesz megismerkedni a lokális nevezetességekkel... máris nagyon várom az élménybeszámolót, és persze nagyon jó utat! Drukkolok!

dr.mendelényi 2012.01.16. 18:10:31

Pöpec készlet, bár így is elég vékonkának tűnik, az Isten áldjon meg!

dr.mendelényi 2012.01.17. 06:01:36

Ja, és Zhang Qian óvó szelleme vigyázza apró lépteid!:)
süti beállítások módosítása